dissabte, 16 de març del 2019

La prehistòria I.

És el període de temps més llarg de l'existència humana a la terra. Els primers humans evolucionaren aproximadament fa uns 2.5 milions d'anys a l'Àfrica Oriental a partir de la família dels grans simis. 
Fa 2 milions d'anys es desplaçaren cap al nord d'Àfrica, Europa i Àsia i s'hi instal·laren. 

A mesura que es desplaçaven evolucionaven i no ho feien de manera lineal. De la mateixa manera que hi ha distientes espècies d'óssos i porcs, a la terra de fa 100000 anys hi havia almenys 6 espècies distintes d'humans. I no és estrany. El que sí és estrany és que ara només en quedi una: l'Homo Sapiens.

La principal característica de les distintes espècies humanes és que totes tenen un cervell extraordinàriament gran.Aquest cervell ens obligà a passar més temps cercant menjar i ens atrofià la musculatura. No sabem perquè el cervell va evolucionar fent-se més gran, és un misteri. Una altra característica important és que caminam drets i això ens va permetre tenir un millor camp de visió i alliberar les mans per destinar-les a altres tasques, com la fabricació i l'us d'utensilis. Una mala conseqüència fou que afavorí els embarassos més curts i que els nadons naixéssim més desvalguts. Però això contribuí a que l'evolució premiàs als que eren capaços de crear llaços socials forts, és a dir les societats tribals.

Tenim, per tant, que un cervell gran, l'ús d'utensilis, una gran capacitat d'aprenentatge i unes estructures socials complexes permeteren als humans ser els animals (sempre serem un animal més) més poderosos de la terra. 

Durant molt de temps (2 milions d'anys) els humans vivien de caçar animals més petits i recol·lectar el que podien, alhora que eren caçats per altres depredadors. Fa 500.000 anys començaren a caçar animals grans i fa només uns 100000 anys es convertiren a la cúspide de la cadena alimentària. Mentre el Sapiens conqueria el món es convertí en el depredador més mortífer i va dur a l'extinció prop de la meitat de les grans bèsties del planeta molt abans d'inventar la roda, l'escriptura o les eines de ferro.

L'ús del foc era quotidià fa uns 300000 anys. Era alhora un arma, una font de llum i calor i un sistema de cocció. 

Fa uns 70.000 anys els Homo Sapiens comencen a desplaçar-se de cap a Europa i Àsia. Pel camí es troben altres espècies d'humans amb les que poden procrear però les diferències ja són significatives. Una petita part del nostre ADN pertany a algunes d'aquestes espècies però fa 10.000 anys que l'Homo Sapiens és l'única especie Homo que queda. Que va passar? Fusió o genocidi? El debat està obert.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada